Milliókat keres egy férfi azzal, hogy sonkákat szeletel fel – de még hogy!
A spanyol Florencio Sanchidrián hivatalos megnevezése cortador de jamones, vagyis sonkák felvágója – írja a Player.
A férfi egyetlen sonka felszeleteléséért egymillió forintot kap kézhez.
Florencio pincérként kezdte, ám egyszer a szakács megkérte arra, hogy vágjon föl egy sonkát – innentől pedig szárnyalt a sonkafelvágó-karrier.
A Player azt írja: több hónapnyi szeletelés után eldöntötte, hogy életét “ennek a gyönyörű hivatásnak fogja szentelni”.
A férfi azt mondja, az igazi cortador de jamones felismeri az igazán jó minőségű ibériai sonkát, és képes azt profi módon tálalni a vendég részére.
Florencio már öt kontinensen is népszerűsíti a jamónt, amiért milliókat kap.
Hügi Agnes: A tormákban nagy szakértő lehetsz. Én laikusként egyszer kipróbáltam, milyen a torma NDK-s robotgép húsdarálóján lenyomva. (Lusta voltam lereszelni.) Saját kertben termett torma volt. Szerintem sokkal jobb volt, mint az üzletekben kapható ízetlen valami. Nagyon erős lett! Ha valaki nem szereti az erős ízt, akkor pár percre sütőbe téve a tormát elveheti az erős ízt.
Neked fogalmad sincs ezekrol a dolgokrol… De egy egyszeru peldat mondok, amit biztos te is ismersz!
A torma! borzalmas lereszelni, de ha nem reszeled kezi reszelon, hanem beteszed a gepbe, teljesen mas izu lesz!Mondhatni szornyu. De amikor kezzel reszeled, akkor a csipos ize ellener is selymes marad!
A tormanal is tudni kell mennyire nyomod ra a reszelore, egyaltalan nem mindegy. Rengeteg etelnel igy van. Amig nem probalod, izleled meg, addig nem tudod erzekelni a kulonbseget.
…a “szarvasgomba szeletelés” akár jövedelmezőbb lehet…HAJRÁ IDIOTÁK… -hallottam olyan étteremről, ahova HÓNAPOK elteltével lehet CSAK helyet foglalni… az ajtón belépő vendéget pincérek hada becsmérli… a legfinomabb megszólítás a “vén kurva, repedtsarku…stb, illetve geci, fitymazsák, impotens tahó… és MÉGIS MINDEN hely elfoglalva… -> egyeseket EZ elégít ki, okoz semmivel nem pótolható élvezetet..
Az ilyen sonkát nem lehet géppel szeletelni. Meg egyébként is: a noha bort te is ki tudod magadnak tölteni a préselt üveg “mustáros pohár”-ba, ha elég öreg vagy, tudod, hogy miről beszélek. Akkor vajon miért tartanak a jobb helyeken ismert nevű sommelier-ket, akik többet keresnek, mint Áder János, ha nincs rájuk szükség? Ez a sonka szeletelő művész is része annak a “szertartás”-nak, amelynek keretében felszolgálják azt a sonkát, amit te egyévi jövedelmedből sem tudnál kifizetni. Van, akik igénylik az ilyen szertartásoket, és meg is tudják fizetni.
A “SZELETELŐ” gépeket nem tudja felülmúlni !!
Van aki kevesebbet strapálja magát ezért a pénzért, gyémántot hasít!
Ez a hír így hülyeség. A képnek semmi köze a sonkaszeleteléshez. Egészen bizonyosan több évig levegőn szárított és érlelt sonkát szeletel, olyan vékonyra, hogy a sonka _átlátszó_, a nyelvedre téve szó szerint elolvad, és minden szelet teljesen egyenletesen aranyfüstlemez vékonyságú és egybefüggő (egy szelet nem szakad több részre). Ez tényleg művészet, születni kell rá, bárkinek, akinek nincs meg a veleszületett képessége, megtanulni lehetetlen.